Expert

Oefentherapeut Cesar

In 1992 rondde ik de opleiding Oefentherapie Cesar positief af. Ik besloot tot dit mooie vak door een ernstig ongeluk dat mij op 17 jarige leeftijd overkwam. Een zuster in het ziekenhuis van Hilversum wees me op mijn lighouding, ik lag scheef doordat ik aan mijn linker been was geopereerd. Door me bewust te worden van mijn zogenaamde uitwijk houding, kon ik de pijn in mijn onderrug verminderen en ook beter de pijn in mijn been aan. Ik besloot het VWO af te maken en voor de H.B.O opleiding oefentherapie te kiezen. Het leek mij geweldig cliënten bewust te maken van hun postuur en gewoonte manieren van bewegen in relatie tot klachten die ze ervaren. 

Kinderoefentherapeut

Vrijwel direct studeerde ik verder en specialiseerde ik me tot Kinderoefentherapeut. Veel kinderen mocht ik helpen bij het opheffen van hun problemen met de fijne motoriek. Het schrijven met potlood en daarna met vulpen leidt soms tot onleesbare hanenpoten, dit tot frustratie van docent en leerling. Mijn accent lag bij inzicht in lettergrootte, snelheid van bewegen en natuurlijk de beweging zelf.

Ademtherapeut 

Vanuit de kinderlongverpleegkundigen van het Flevoziekenhuis kwam de vraag of ik kinderen met problemen met de ontregelde ademhaling kon helpen hier minder hinder van te hebben. Bij astma zijn kinderen door hun aandoening bekend geworden met benauwd zijn. Hun eigen trucjes om minder benauwd te zijn werken niet altijd positief. Ook worden diezelfde trucjes soms onbewust ingezet als ze niet benauwd zijn. Ik volgde diverse scholingen zoals die van adem- en ontspanningsinstructies methode van Dixhoorn, haptonomie voor kinderen, training en bewegen bij kinderen met astma en de Chinese methode Zhineng Qigong. 

Psychosomatisch oefentherapeut

In januari 2016 werd de praktijk oefentherapie Cesar in de KinderKliniek zelfstandig. Niet langer onder de beschermende paraplu van Zorggroep Almere formuleerde ik mijn visie voor de praktijk: LAST VAN JE LIJF? GRIJP JE KANS! Lichamelijke ongemakken bieden immers de kans om bewust te worden van hoe we samenwerken met onszelf.

Mijn missie is dan ook zo veel mogelijk mensen bewust leren omgaan met hun lichaam. Door inzicht te krijgen in wat je van jezelf en je lijf vraagt, kun je de oorzaak van je probleem achterhalen. Of zoals de vereniging voor Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck het zegt: gezond bewegen kun je leren. 

Ik zette de logische stap tot specialisatie in Psychosomatisch oefentherapeut. De opleiding rondde ik eind 2017 positief af.

Oefentherapie Hellen van Leersum

De psychosomatische oefentherapie vorm die ik bied is een mooie samensmelting van mijn jarenlange praktijkervaring met mijn persoonlijke ontwikkeling. De nadruk ligt op:

  • Balancerend leren kijken naar wat kan: De uitdaging keer op keer aangaan met de klacht, de grens van je kunnen herkennen, erkennen en proberen te verleggen. Elke dag ene stapje vooruit tot je in staat bent te genieten van je mogelijkheden;
  • Bewust handelen: Er is altijd de keuze. Bewust een verkeerde keuze maken geeft minder last, omdat je zelf de regelmogelijkheid in handen hebt genomen.
  • Bewegen: Je lijf is een prachtig iets, herstel de samenwerking en ontdek op welke manier bewegen voor jou werkt. 

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Maak dan nu een afspraak via onderstaande button